MENU

Bezoek showroom

Dé ideale tuintafel afmetingen? Lees onze tips & tricks!

Ben je op zoek naar de ideale afmetingen voor jouw tuintafel? Dan helpen we je graag op weg! In deze blog geven we jou dan ook de tips en tricks die je nodig hebt, zodat jij kunt bepalen hoe groot jouw tuintafel moet zijn. Of je nu op zoek bent naar een rechthoekige, vierkante, ovale of ronde tafel voor 2 of misschien wel 12 personen, wij adviseren je graag over de ideale maten voor jouw tuintafel.

ideale tuintafel afmetingen

Stap 1: Bepaal de beschikbare ruimte

Om te bepalen hoe groot je tafel moet zijn, is het allereerst belangrijk om te bepalen hoe groot de ruimte is waar de tafel moet komen te staan. Breng daarom allereerst het formaat van je terras goed in kaart. Ga je jouw tuin (op)nieuw aanleggen? Bepaal dan hoe groot je jouw terras zou willen maken of stem de maten van jouw terras af op de vorm en grootte van de tuintafel die je graag zou willen.

Stap 2: Bepaal de locatie

Ook de locatie van waar je jouw tuintafel neer wil zetten op het terras heeft invloed op het formaat. Wil je graag om de tafel heen kunnen lopen, omdat het bijvoorbeeld ook een looppad is naar de rest van je tuin? Houd dan rondom je tafel rekening met circa 120 cm loopruimte. Komt de tafel bijvoorbeeld langs het huis te staan en hoef je er enkel langs om naar je plek te gaan? Dan is een ruimte van circa 80cm voldoende.

Stap 3: Bepaal de vorm

De grootte van de tafel hangt af van de vorm welke je kiest. Waar je voorheen vooral rechthoekige tafels op terrassen zag staan, zie je tegenwoordig ook steeds meer andere vormen, zoals ronde, ovale en zelfs organisch gevormde tuintafels. Bepaal daarom welke vorm tafel je graag zou willen of laat het afhangen van het aantal personen dat je graag kwijt zou willen aan tafel.

afmetingen tuintafel
ideale afmetingen tuintafel

Stap 4: Bepaal de grootte

Ruimte, locatie en vorm in kaart? Dan is het tijd om te bepalen hoe groot je tafel moet zijn! Hieronder hebben wij per vorm in kaart gebracht hoeveel personen je kwijt kunt aan de meest gangbare maten tuintafels. Kom je er desondanks toch niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom, dan denken we graag met je mee!

Afmetingen tuintafel 2 personen

Heb je niet zoveel ruimte op je terras of balkon? Dan biedt een compacte 2-persoons tuintafel uitkomst. Kies voor een vierkante tafel voor 2 personen van 70 tot 90 cm om zo veel mogelijk tafelruimte te creëren. Wil je liever een meer speelse opstelling? Dan is een ronde tuintafel voor 2, van 80 tot 100 cm, juist dé perfecte oplossing.

afmetingen tuintafel 4 personen

Afmetingen tuintafel 4 personen

Op zoek naar een tuintafel voor 4 personen? Dan zijn er volop opties om uit te kiezen: rechthoekig, vierkant, rond of toch ovaal, de keuze is aan jou! Een rechthoekige tafel is de meest gekozen optie. Hierbij is een lengte van 160 tot 220 cm het meest ideaal, tegenover een breedte van 80 tot 100 cm. Ben je op zoek naar een intieme setting? Dan raden we een vierkante tuintafel van 90 tot 110 cm aan.

Als een ronde vorm beter bij jou en je exterieur past, dan is een ronde tafel van 100, 110 of 120 cm diameter wellicht een meer geschikte optie. Of combineer ronde vormen met meer gebruiksgemak en ga voor een ovale tuintafel van 200 cm lang. Vergeet in dat geval geen extra krukken of poefjes aan te schaffen, zodat je deze gemakkelijk aan kan schuiven bij bezoek.

afmetingen tuintafel 6 personen

Afmetingen tuintafel 6 personen

Op zoek naar de perfecte tuintafel voor een gezellig etentje met zes personen? Dan is een rechthoekige tafel van 200 tot 260 cm lang en 80 en 100 cm breed een perfecte oplossing. Houd daarbij wel rekening met het ontwerp van de tafel. Staan de tafelpoten bijvoorbeeld niet in de hoeken, maar meer in het midden van de tuintafel? Dan kan het soms lastig zijn om bij een wat kleinere maat, drie stoelen tussen de poten te schuiven.

Liever een ronde tuintafel? Kies dan voor een diameter van 130 tot 150 cm voor een mooie 6-persoons set. Wil je echt een statement maken? Dan is een ovale tafel met een lengte van 200 tot 240 cm en een breedte van 100 tot 130 cm een echte aanrader. Met deze verhoudingen komt een ovale tuintafel namelijk prachtig tot zijn recht.

afmetingen tuintafel 8 personen

Afmetingen tuintafel 8 personen

Als je met een grote groep aan tafel wilt, is de juiste tafelmaat een must. Als je de voorkeur geeft aan een rechthoekige tuintafel, kies dan voor een lengte van 240 tot 300 cm met een breedte van 80 tot 110 cm. Houd er wel rekening mee dat je bij tafels tot 280 cm alleen 8 personen kwijt kan door twee personen op de kopse kanten van de tafel te plaatsen. Wil je liever alleen zitplekken creëren aan de lange zijdes? Dan kun je dus beter kiezen voor een langer model.

Wil je graag een vierkante tuintafel? Kies dan voor een formaat van minimaal 160 cm. In dit geval kun je dan wel enkel kleine stoelen bij de tafel plaatsen en is de setting intiem. Wil je graag wat meer ruimte en tegelijkertijd een echte blikvanger neerzetten op je terras? Dan raden wij een vierkante tafel van 225 cm aan. Zo heb je namelijk voldoende beenruimte en heb je ook geen problemen met het aanschuiven van je stoelen.

Een ronde tafel met een diameter van 160 tot 170 cm is een goede keuze als je een gezellige sfeer wilt creëren. Als je meer stoelruimte wenst of een 9e stoel wil toevoegen, kies dan voor een diameter van 180 cm. Liever een ovale tuintafel? Kies dan voor een lengte van minimaal 240 tot 300 cm en een breedte van 120 cm.

Afmetingen tuintafel 10 personen

Heb je een groot gezin of vaak familie en vrienden over de vloer? Dan is een rechthoekige tuintafel voor 10 personen perfect. Kies bij het uitzoeken van een rechthoekige 10-persoons tafel voor een lengte tussen de 280 en 340 cm en een breedte van 100 tot 110 cm. Op zoek naar een uniek design? Ga dan voor een ovale tuintafel van minimaal 300cm lang. Zo weet je zeker dat je genoeg ruimte hebt voor al je gasten!

Afmetingen tuintafel 12 personen

Wil je een tuintafel met een afmeting die groot genoeg is voor 12 personen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een vierkante tafel vanaf 225 cm, waar je 12 smalle stoelen of 4 lange picknickbanken aan kunt schuiven. Een andere mogelijkheid is een ovale of rechthoekige tuintafel van minimaal 320 cm.

Ben je op zoek naar een meer speelse en praktische oplossing? Schuif dan twee rechthoekige 6-persoons tuintafels aan elkaar, waarbij het het mooiste is om wat ruimte tussen de twee tafels te laten. Wil je ze toch graag aan elkaar schuiven? Let dan op dat je tuintafels kiest met rechte poten om te voorkomen dat er ruimte tussen de tafels ontstaat.

Meer informatie?

Twijfel je nog over wat de mooiste vorm tafel is voor jouw tuin? Bekijk dan gerust ook eens ons volledige assortiment tuintafels online of in onze showroom en laat je inspireren! Ben je juist nog niet helemaal zeker van de maat? Lees dan ook eens onze meer verdiepende blogs over vierkante, ovale en ronde tuintafel formaten of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Luxe tuintafels

Persoonlijk advies

  • Uniek design
  • Persoonlijk contact
  • Duurzame producten
  • Eerlijke prijzen

Nieuws

We zijn op reis

Van 18 okt t/m 2 nov zijn wij op reis om allerlei moois in te kopen voor de showroom. In het voorjaar zullen we onze nieuwe collectie weer met veel plezier aan u presenteren. Vast een afspraak maken? Van harte welkom!

Maak een afspraak

Open Whatsapp
Stuur ons een Whatsapp
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je ergens mee helpen?