MENU

Bezoek showroom

OOK OP DONDERDAGAVOND ZIJN WIJ NU TOT 21:00 OP AFSPRAAK GEOPEND

Maak een afspraak | Bekijk onze openingstijden

How to: tuinkussens schoonmaken

Als je je tuinkussens dagelijks gebruikt, is een vlek op z’n tijd eigenlijk nauwelijks te voorkomen. Zelfs al is de stof UV-bestendig, vuil én waterafstotend. In deze blog vertellen we je daarom precies hoe je jouw tuinkussens het beste kunt schoonmaken, zodat ze er hopelijk snel weer zo goed als nieuw uitzien!

Voordat je begint

Jouw tuinkussens stofzuigen

Als je je tuinkussens de hele dag buiten hebben gelegen kunnen stof en vuil zich snel ophopen. Daarom raden we aan de tuinkussens eens per week te stofzuigen. Vergeet hierbij vooral de randen niet, dit is namelijk dé plek waar de meeste stof verstopt zit.

Bij vlekvorming is het ook raadzaam om eerst de kussens te stofzuigen, daarmee verwijder je namelijk eenvoudig het oppervlakkige stof en kun je beter de ernst van de vlek en daarmee de vervolgstappen bepalen.

De oplossing: water en zachte zeep

Tuinkussens schoonmaken met lichte vlekken

Heeft jouw tuinkussen een kleine en/of lichte vlek? Dan kunnen deze vaak eenvoudig gereinigd worden. Gebruik hiervoor lauwwarm water in combinatie met een zachte zeep, zoals groene zeep of afwasmiddel. Pak vervolgens een zachte, vochtige doek om de desbetreffende vlekken al deppend te verwijderen. Na de behandeling kun je de tuinkussens het beste aan de lucht laten drogen.

tuinkussens reinigen milde vlekken

Tuinkussens schoonmaken met milde vlekken

Optie 1: Textiel cleaner

Bij lastiger te verwijderen vlekken biedt een speciale fabric cleaner de uitkomst. Hiermee spray je de tuinkussen vlekken eenvoudig in, waarna je deze enkele minuten laat intrekken. Vervolgens dep je de vlek schoon met een vochtige, lauwwarme doek. Laat het tuinkussen daarna aan de lucht drogen en hij is binnen een mum van tijd zo goed als nieuw.

Optie 2: Baking soda

Heeft jouw tuinkussen een lichte, kleurvaste stof? Dan kun je je meer hardnekkige vlekken op je tuinkussen ook schoonmaken met baking soda. Een papje van baking soda en water is namelijk een heel effectief schoonmaakmiddel. Behandel de vlek met het aangemaakte papje en dep deze daarna schoon met een licht vochtige doek. Laat het kussen vervolgens buiten drogen aan de lucht.

Houdt er wel rekening mee dat baking soda een natuurlijk bleekmiddel is. Bij gebruik bij donkere en niet kleurvaste stoffen kunnen dan ook bleekvlekken ontstaan. Check daarom vooraf goed het label in je tuinkussen. Bij twijfel raden we aan het eerst te testen op de onderkant van het kussen.

reinigen tuinkussens wasmachine
tuinkussens schoonmaken baking soda

Tuinkussens schoonmaken met hardnekkige vlekken

Optie 1: Wasmachine

Hebben je kussens een afneembare hoes? Dan kun je je tuinkussens eenvoudig schoonmaken in de wasmachine. Verwijder de hoes voorzichtig en sluit vervolgens de rits. Zorg dat je hierbij de goede kant van de hoes naar buiten houdt.

Als er duidelijke vlekken aanwezig zijn, raden we aan om de kussenhoes vooraf alvast te behandelen met een zachte zeep of textiel cleaner. Vervolgens kun je de hoes wassen op 30°C waarna je de stof volledig dient te laten drogen aan de lucht.

Optie 2: Stomerij

Als je de hoes om je tuinkussen niet kunt verwijderen of het liever aan de professional over laat, kun je je tuinkussens uiteraard ook laten reinigen bij de stomerij. Vaak hebben stomerijen een speciaal programma voor (tuin)kussens. Laat je hierover goed informeren bij je lokale stomerij.

De oplossing: water en zachte zeep

Tuinkussens reinigen met groene aanslag

Heb je onverhoopt groene aanslag in je tuinkussens gekregen? Geen nood! Met een sopje van lauwwarm water en groene zeep heb je ze binnen no time weer schoon. Heb je een afritsbare hoes? Dan raden we aan om deze voordat je begint van het kussen te verwijderen, zo voorkom je namelijk dat de vulling te nat wordt. Zit de hoes vast aan het kussen, kies dan een zonnige dag uit om de kussens schoon te maken en wees zuinig met water.

Om te beginnen spray je de hele hoes in met de zeepoplossing of boen je het sop erin met een spons. Daarna is het belangrijk om de hoes grondig af te spoelen of het kussen af te nemen met schoon water. De tuinkussen hoes kun je hierna voor de zekerheid ook nog even uitwassen in de wasmachine op 30°C. Volg hiervoor de instructies bij ‘wasmachine’. Laat daarna het kussen en/of de hoes goed aan de lucht drogen.

tuinkussens schimmel schoonmaken
De oplossing: azijn

Tuinkussens schoonmaken met schimmel

Het liefst voorkom je schimmelvorming op je tuinkussens. Daarom leveren wij bij &moss tuinmeubelen ook uitsluitend met Sunbrella stoffen. Deze stoffen zijn een stuk minder vatbaar voor vuil en schimmel.

Toch kan het soms voorkomen dat er zelfs op een Sunbrella tuinkussen schimmel ontstaat doordat er vuil bijvoorbeeld niet op tijd is verwijderd. In dat geval kan je de schimmel van je tuinkussen verwijderen met een oplossing van water en azijn en eventueel bleekmiddel bij erg hardnekkige plekken op lichte stoffen.

Spray het kussen volledig in met de oplossing en laat dit 15 minuten in de stof intrekken. Reinig het oppervlak vervolgens grondig met een spons om alle zeepresten te verwijderen en laat het kussen goed aan de lucht drogen.

Voorkomen is beter dan genezen

Je tuinkussens beschermen

De beste manier om je kussens langer mooi te houden is door ze voor gebruik te behandelen met een fabric protector. Hiermee voorzie je de kussens namelijk van eene beschermende laag, waardoor vuil minder snel hecht en gemakkelijk te verwijderen is. Daarbij worden tuinkussens met een fabric protection spray goed geïmpregneerd tegen vocht.

Sunbrella kussens zijn standaard voorzien van een water- en vuilafstotende laag, welke een aantal jaren mee gaat. Echter na een grondige schoonmaak- en wasbeurt is deze beschermingslaag flink verminderd. We raden dan ook aan de kussens opnieuw te voorzien van deze beschermende laag.

  • Uniek design
  • Persoonlijk contact
  • Duurzame producten
  • Eerlijke prijzen

Nieuws

We zijn op reis

Van 18 okt t/m 2 nov zijn wij op reis om allerlei moois in te kopen voor de showroom. In het voorjaar zullen we onze nieuwe collectie weer met veel plezier aan u presenteren. Vast een afspraak maken? Van harte welkom!

Maak een afspraak

Open Whatsapp
Stuur ons een Whatsapp
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je ergens mee helpen?