MENU

Bezoek showroom

Onze tweedekans collectie is aangevuld

Bekijk het aanbod | Bezoek onze showroom

How to: Teak onderhouden en behandelen

Wil je weten hoe jij jouw teakhouten tuinmeubelen het beste kunt onderhouden en behandelen? Dan ben je bij &moss aan het juiste adres! In deze blog zetten we alle ins en outs voor jou op een rij, zodat jij hopelijk nog langer plezier kunt beleven aan jouw teak tuinmeubels.

Kunnen teak tuinmeubelen buiten blijven staan?

Ja, teak tuinmeubelen kun je prima het hele jaar door buiten laten staan. Teak is namelijk een buitengewoon, duurzame Aziatische hardhoutsoort. Deze is van nature wat meer vet dan andere houtsoorten doordat er relatief veel olie, hars en kalk tussen de nerven van het hout zit. Hierdoor droogt teakhout buiten ook minder snel uit dan andere houtsoorten.

Teak is dan ook niet voor niets één van de meest geliefde soorten hout voor tuinmeubelen. Toch is het verstandig, voor een lange levensduur, om teakhout te behandelen. Hier vertellen we je dan ook graag meer over!

Hoe moet je teakhout behandelen?

Met het juiste onderhoud gaan teakhouten tuinmeubelen jarenlang mee. Over het algemeen geldt dan ook; hoe beter je het behandelt, hoe langer het mee gaat. We raden daarom altijd aan om het teak 1 à 2 keer per jaar te behandelen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur heb je hierbij twee opties welke elk net weer een iets andere aanpak vragen.

Optie 1: Teakhout laten vergrijzen

Teak zal, zodra het buiten komt te staan, vergrijzen. Dit proces start direct onder de invloed van zon en regen. Vind je het niet erg, maar juist mooi dat je teakhouten tuinmeubelen gaan vergrijzen? Dan adviseren wij om je meubelen direct na aankoop zonder olie behandeling buiten te zetten. Het teak kan hier prima tegen! Aan het eind van het eerste seizoen zullen de tuinmeubelen al een stuk grijzer zijn geworden.

Als het seizoen ten einde loopt, adviseren wij je de meubelen op te frissen met een teak cleaner. Dit reinigt het teak grondig en diepgaand en verwijdert vuil en vlekken. Eventueel kun je dit nogmaals doen in het voorjaar, zodat je teak tuinmeubelen direct klaar zijn voor het nieuwe seizoen. De bruine kleur van het teak kan door de teak cleaner soms wel weer iets meer naar boven komen, maar de grijze kleur komt vanzelf weer terug als het meubel weer wordt blootgesteld aan de verschillende elementen.

Optioneel kun je jouw teak tuinmeubelen na het gebruik van de cleaner ook nog extra beschermen door middel van een teak shield. Deze vormt een beschermende laag over het teak en zorgt ervoor dat vette vlekken en vuil (zoals wijn, koffie, olie, algen en schimmels) niet door kunnen dringen tot het tuinmeubel. Een teak shield vertraagd alleen wel het vergrijzingsproces. Bij nieuwe tuinmeubelen raden we daarom aan om eerst 4 tot 8 weken te wachten voordat je deze behandelt met een teak shield.

tuinmeubelen teakhout vergrijzen
kleurbehoud tuinmeubelen teak

Optie 2: Originele kleur van teakhout behouden

Ben je juist gevallen voor de honingbruine kleur van jouw teak tuinmeubel? Dan wil je natuurlijk liever niet dat je tuinmeubel vergrijsd. Dit proces kun je eenvoudig tegen gaan door de tuinmeubelen direct na aankoop te behandelen met een teak protector. Deze behoudt langer de honingbruine kleur van teak en breng je snel en eenvoudig aan met behulp van een doek.

Na het gebruik van de teak protector, kun je jouw tuinmeubelen extra goed beschermen tegen invloeden van buitenaf door deze te behandelen met een teak shield. Deze zorgt namelijk voor een beschermende laag op het meubel, waardoor schimmels, algen, drank- en etensresten niet door kunnen dringen tot het hout.

Heb je jouw tuinmeubel toch laten vergrijzen of is het een tijdje geleden dat je jouw teak tuinmeubel voor het laatst hebt behandeld en wil je deze weer graag terugbrengen naar de originele kleur? Dan kun je onze teak cleaner gebruiken om het teak grondig en diepgaand mee te reinigen. Je verwijdert hiermee tevens vuil en vlekken. Direct daarna behandel je het teak tuinmeubel opnieuw met de teak protector en is het weer mooi bruin!

Teak olie vs teak protector

Om de honingbruine kleur van teakhout te behouden, kun je gebruik maken van een teakolie of een teak protector. Wij verkopen uitsluitend een teak protector doordat deze tot vier keer langer de kleur behoudt dan een teakolie. Daarbij trekt een teak protector ook een stuk sneller in, doordat deze minder vettig is. Je hebt dus ook niet zo snel last van vlekken in kussens of kleding.

 

Groene aanslag van teakhout verwijderen?

Last van groene aanslag op je teak tuinmeubelen? Dan kun je deze gemakkelijk verwijderen met een teak cleaner. De groene aanslag zal hiermee verdwijnen, terwijl je tegelijkertijd het hout tot diep in de vezel reinigt.

Teak tuinmeubelen wel of niet afdekken?

Teak tuinmeubelen zijn weerbestendig en kunnen daarom ook prima het hele jaar door buiten blijven staan. Het opbergen of afdekken van het teak is daarom ook niet noodzakelijk, maar de levensduur wordt hiermee wel verlengd. Wij raden het gebruik van een goede beschermhoes daarom altijd aan.

Bij het kopen van een afdekhoes is het goed om te letten op het materiaal. Plastic ademt bijvoorbeeld niet goed. Met ademend materiaal krijgt het teak meer zuurstof en voorkom je schimmels en groene aanslag. Wil je het helemaal goed aanpakken? Dan kun je het teak in de winter laten ademen door de afdekhoes er op een mooie zonnige dag een paar uur af te halen.

Verleng de levensduur van teak: Extra tips & tricks

 • Neem voor het eerste gebruik tuinmeubelen goed af met een vochtige doek. Er kan namelijk nog wat houtstof aanwezig zijn. Doe je dit niet dan bestaat de kans dat dit in je nieuwe kussens trekt en er direct al vlekken ontstaan.
 • Neem altijd na gebruik van je teakhouten tuintafel het blad af met een vochtige doek zodat eventuele vloeistoffen of vuilresten niet tot diep in het hout kunnen doordringen.
 • Gebruik nooit een hogedrukreiniger om je teak tuinmeubelen schoon te maken. Hiermee kun je de vezels van het hout definitief beschadigen.
 • Laat natte tuinmeubelen liever niet drogen in de felle zon. Hierdoor is de kans op scheurtjes namelijk een stuk groter.
 • Mocht je je tuinmeubelen willen verplaatsen, doe dit dan altijd met ten minste twee personen en zorg dat je de meubelen tilt en niet schuift. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat er een poot afbreekt, doordat deze ergens achter blijft haken.
 • Zitten er lichte haaltjes of oneffenheden in het hout, dan kun je deze indien gewenst licht opschuren met een fijn schuurpapier. Hierbij raden we een korrel van ten minste 200 aan.
 • Scheuren in het hout? Dan kun je deze eventueel opvullen met een houtvuller mocht je dit minder mooi vinden. Hierbij raden we wel aan om dit pas na het eerste jaar te doen, omdat het hout in het eerste jaar nog moet zetten. Daarbij kun je het vullen het beste doen in de winterperiode, wanneer de scheuren al wat zijn gekrompen door de kou.
teak buiten behandelen onderhouden

Meer onderhoud tips & tricks?

Hopelijk kun je met behulp van de tips en tricks in deze blog zelf aan de slag met jouw teak tuinmeubelen en er nog langer plezier aan beleven. Wil je nog meer weten of graag even sparren over het onderhoud van jouw meubels? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk onze andere blogs over tuinmeubelen onderhoud. Wil je liever direct aan de slag? Bekijk dan onze onderhoudsproducten en bestel direct wat je nodig hebt voor jouw klus!

Bekijk het aanbod onderhoud

Meer onderhoud tips & tricks

 • Uniek design
 • Persoonlijk contact
 • Duurzame producten
 • Eerlijke prijzen

Nieuws

We zijn op reis

Van 18 okt t/m 2 nov zijn wij op reis om allerlei moois in te kopen voor de showroom. In het voorjaar zullen we onze nieuwe collectie weer met veel plezier aan u presenteren. Vast een afspraak maken? Van harte welkom!

Maak een afspraak

Open Whatsapp
Stuur ons een Whatsapp
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je ergens mee helpen?