MENU

Bezoek showroom

OOK OP DONDERDAGAVOND ZIJN WIJ NU TOT 21:00 OP AFSPRAAK GEOPEND

Maak een afspraak | Bekijk onze openingstijden

Gerecycled teak: alles wat je wil weten

Gerecycled teakhout; een term die je de laatste jaren steeds vaker voorbij hoort komen. Maar wat is het nu precies? Waar komt het vandaan? Waarom is het zo populair? En wat zijn de voor- en nadelen van gerecycled teakhout ten opzichte van nieuw teak? In deze blog vertellen we je er graag meer over!

Wat is teakhout?

Teak is een harde houtsoort, welke van nature beschikt over olieachtige stoffen. Deze stoffen zorgen voor een beschermende laag, waardoor teakhout bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden. Teak droogt daarom minder snel uit, vertoont minder houtwerking en is niet zo vatbaar voor algen en schimmels als andere houtsoorten. Het is een duurzame houtsoort, die met relatief weinig onderhoud lang mee gaat. Het is dan ook niet voor niets al jaren een geliefd materiaal voor tuinmeubelen.

Wat is gerecycled teak?

Gerecycled teakhout is heel simpel gezegd teakhout dat een tweede leven is gegeven. De gerecyclede teak balken en planken vormden vroeger bijvoorbeeld een huis, boot, treinbiels of rijstbak. Doordat deze niet meer voor dit doel nodig waren, zijn ze na een strenge selectie en behandeling opnieuw verwerkt tot bijvoorbeeld tuinmeubelen.

Gerecycled teak bevat nog steeds alle eigenschappen van nieuw teakhout, alleen hoeven er geen bomen voor gekapt te worden. Ook worden er geen goede kwaliteit materialen onnodig verspild. Het is daarom een duurzaam en maatschappelijk verantwoord alternatief voor nieuw teak.

hoe wordt gerecycled teak gemaakt

Hoe wordt gerecycled teakhout gemaakt?

Zoals eerder gezegd wordt gerecycled teak gemaakt van gebruikt materiaal. Daarbij is niet al het teak geschikt voor hergebruik. Daarom gaat er een strenge selectie aan vooraf. Hierbij worden de teak balken en planken zorgvuldig geselecteerd in de juiste lengte, breedte en dikte voor het te maken eindproduct. Vervolgens wordt het teakhout helemaal kaal geschuurd en ontdaan van eventuele spijkers, schroeven en grote, opvallende noesten, zodat het er weer als nieuw uitziet.

Eventuele kleine gaten in het hout worden opgevuld met teak opvulstukjes. Deze worden stevig verlijmd en daarna meerdere malen geschuurd, zodat deze mooi opgaan in de rest van het materiaal. Doordat deze opvulstukjes met de grootste zorg worden verwerkt, vormen ze ook geen zwakke plek in het hout; nu én in de toekomst niet.

Gerecycled teakhout is daarmee net zo sterk als nieuw teak, maar heeft wel net wat meer karakter. Door de opvulstukjes is namelijk ieder item 100% uniek. Ze vertellen een verhaal over het verleden, zonder afbreuk te doen aan de toekomst.

teak tuinmeubelen Nunspeet
duurzame tuinmeubelen

Waarom gerecycled teak?

Gerecycled teak is een duurzaam en maatschappelijk verantwoord alternatief voor plantage teak. Plantage teak is namelijk de laatste jaren steeds schaarser geworden, waardoor ook de illegale houtkap is toegenomen. Door te kiezen voor gerecycled teakhout hoeven er geen nieuwe bomen te worden gekapt en geef je goede kwaliteit materialen een tweede leven.

Daarbij is gerecycled teakhout over het algemeen beter betaalbaar dan plantage teak, terwijl het wel over dezelfde eigenschappen beschikt. Het enige verschil is dat je in gerecycled teak (ook) opvulstukjes ziet. Maar deze geven het materiaal een verhaal om te vertellen, waarbij ook elke gerecyclede teak balk en plank volledig uniek is.

Bij &moss hebben we daarom bewust gekozen om al onze houten tuinmeubelen te maken van duurzaam gerecycled teakhout, om zo ons steentje bij te dragen aan een betere, meer milieuvriendelijke toekomst.

Waar komt (gerecycled) teak vandaan?

Teak komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië, maar wordt tegenwoordig ook steeds vaker geplant in de tropen. Het meeste (nieuwe) teakhout wordt echter nog gekapt in Azië en dan met name in Myanmar en op Java (Indonesië).

Het gerecyclede teak dat wij bij &moss gebruiken voor onze tuinmeubelen wordt op Java verzameld door de lokale bevolking. Deze verkopen het vervolgens aan onze fabriek, waar onze Javaanse collega’s aan de slag gaan om deze te verwerken tot prachtige, unieke tuinmeubelen.

Is (gerecycled) teak weerbestendig?

Ja, (gerecycled) teak is van nature bestand tegen zowel regen, zon, weer en wind. Teak kan daarom ook met gemak het hele jaar door buiten blijven staan. Het is dan ook niet voor niets een houtsoort die voor veel buitenproducten wordt toegepast; zoals schepen en tuinmeubelen. Het is een harde houtsoort, die bij het juiste onderhoud een lange levensduur geniet.

Wel zal teak, net zoals bij alle andere houtsoorten, zodra het buiten komt te staan gaan ‘werken’. Dit betekent dat er (lichte) scheuren of verkrommingen in het hout kunnen ontstaan. Als je tuinmeubelen in regen en wind buiten staan, waarbij je soms ook te maken hebt met flinke temperatuurschommelingen, kun je immers ook niet verwachten dat ze er volledig ongeschonden uitkomen.

Gelukkig heeft dit geen enkel effect op de kwaliteit. Sterker nog, teak is van alle houtsoorten eigenlijk veruit de beste keuze, omdat het in verhouding het minste ‘werkt’. In onze blog over het beste hout voor tuinmeubelen vertellen we je hier graag meer over.

Hoe lang gaat (gerecycled) teak mee?

Teakhout behoort tot duurzaamheidsklasse I. Dit betekent dat het hout ten minste 25 jaar meegaat en in het geval van het juiste onderhoud, zelfs langer. Dit komt doordat de Tectona Grandis, beter bekend als de teakboom, heel langzaam groeit. De boom doet er namelijk gemiddeld 80 jaar over om volgroeid te zijn. Dit levert een hoge kwaliteit product op.

Wel zal teakhout, zodra het buiten komt te staan, gaan werken en vergrijzen door de invloed van zon en regen. Hierdoor kunnen, zeker in het eerste jaar, (kleine) barsten en scheuren in het hout ontstaan. Dit proces verkort de levensduur van het teakhout echter niet. Het is dan ook niets om je zorgen over te maken en maakt het materiaal juist zo uniek.

hoe lang gaat teak mee

Meer weten over gerecycled teak?

Wil je meer weten over gerecycled teakhout? Neem dan gerust even contact met ons op of kom langs in onze showroom te Nunspeet. Liever direct het aanbod gerecycled teak tuinmeubelen bekijken? Vervolg dan je weg op onze website en ontdek het uitgebreide assortiment. Heb je al een tuinmeubel van gerecycled teakhout aangeschaft, lees dan ook zeker even onze blog over teak onderhoud en verleng de levensduur van jouw tuinmeubelen!

Bekijk alle gerecycled teak tuinmeubelen

How to: gerecycled teakhout onderhoud

  • Uniek design
  • Persoonlijk contact
  • Duurzame producten
  • Eerlijke prijzen

Nieuws

We zijn op reis

Van 18 okt t/m 2 nov zijn wij op reis om allerlei moois in te kopen voor de showroom. In het voorjaar zullen we onze nieuwe collectie weer met veel plezier aan u presenteren. Vast een afspraak maken? Van harte welkom!

Maak een afspraak

Open Whatsapp
Stuur ons een Whatsapp
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je ergens mee helpen?