MENU

Bezoek showroom

Onze tweedekans collectie is aangevuld

Bekijk het aanbod | Bezoek onze showroom

Wat is het beste hout voor tuinmeubelen?

Hout is al jarenlang één van de best verkochte materialen voor tuinmeubelen en wij begrijpen wel waarom! De stijlvolle, maar toch natuurlijke uitstraling gaat namelijk prachtig op in de rest van jouw tuin. Maar wat is nu het beste hout voor tuinmeubelen? Welk soort houtsoort is weerbestendig? En welk hout blijft het langste mooi? In deze blog vertellen we je er alles over!

Het beste hout voor tuinmeubelen is FSC gecertificeerd

Als je kiest voor houten tuinmeubelen, kies dan altijd voor een product gemaakt van FSC gecertificeerd hout. FSC gecertificeerd hout is namelijk afkomstig uit verantwoord beheerde bossen en is niet illegaal gekapt. Door hiervoor te kiezen draag je dan ook direct bij aan de bescherming van de wereldwijde bossen en aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Welk hout je voor jouw tuinmeubelen kiest, kan dus echt een verschil maken!

Hardhouten tuinmeubelen

Hardhout is het meest geschikt voor tuinmeubels. Dit is niet één soort, maar een verzameling van diverse soorten hout, waaronder eiken, acacia en teak. Anders dan veel mensen denken is hardhout niet per definitie harder en zwaarder dan zachthout, de naam heeft namelijk te maken met de manier van voortplanting. Hardhout ontstaat namelijk uit beschermende zaden, terwijl dit bij zachthout niet het geval is.

Dit zorgt ervoor dat hardhout langzamer groeit en een sterkere dichtheid heeft. Hardhout is daardoor beter bestand tegen de verschillende weersinvloeden. Tuinmeubelen van hardhout gaan daardoor ook langer mee.

tuintafel fsc hout
beste hout voor tuinmeubels

Populaire harde houtsoorten

#5 Meranti tuinmeubelen

Meranti is een harde houtsoort uit Zuidoost-Azië. Door de natuurlijke oliën van het hout is het zeer geschikt voor buitengebruik. Je kunt tuinmeubelen van meranti hout dan ook met een gerust hart het hele jaar door buiten laten staan. In de meest ideale situatie gaat meranti circa 25 jaar mee. Wel kan de kwaliteit van meranti sterk verschillen. De kleur, het gewicht en de structuur kunnen dan ook relatief ver uiteenlopen.

#4 Eiken tuinmeubelen

Eikenhout is een veelgebruikte houtsoort voor tuinmeubels, vanwege de hardheid en de mooie uitstraling. Het heeft een duurzaamheidsklasse 2, wat betekent dat het hout tussen de 15 en 25 jaar mee gaat. Het nadeel van eikenhout is dat het gevoeliger is voor vlekken en verkleuringen, wat de uitstraling van het hout kan aantasten. Daarnaast, splijt eiken relatief snel, waardoor er scheuren in het hout kunnen ontstaan.

#3 Eucalyptus tuinmeubelen

Eucalyptus is een snelgroeiende houtsoort en daarmee een van de goedkopere hardhoutsoorten. Daarbij kan het met het juiste onderhoud circa 25 jaar mee. Tuinmeubelen van eucalyptus hebben alleen wel een wat grovere nerf dan de meeste andere houtsoorten. Daarnaast trekt het ook wat sneller krom, zeker in warme, zonnige omgevingen door de invloeden van het weer.

#2 Acacia tuinmeubelen

Acacia hout is een populair alternatief voor teak. Het is een duurzame houtsoort die circa 25 jaar meegaat bij het juiste onderhoud. Het heeft nauwelijks last van haarscheurtjes of vlekjes bij blootstelling aan de verschillende elementen door de natuurlijke oliën in het hout. Acacia heeft daarbij van nature een prachtige rode gloed. Wel is het hout vaak wat grilliger dan andere materialen en groeit het meer in de breedte dan de hoogte. Voor lange tafels worden planken dan ook vaak aan elkaar verlijmd.

welk hout is geschikt voor tuintafel

#1 Teak tuinmeubelen

Van alle opties is teak veruit het beste hout voor tuinmeubels. Het is duurzaam, sterk en bestand tegen slijtage en weersinvloeden. Teak bevat namelijk van nature oliën die zorgen voor een natuurlijke beschermlaag op je tuinmeubelen. Daarnaast, trekt teak van alle houtsoorten het minst krom en zijn de haarscheuren die op den duur kunnen ontstaan relatief klein ten opzichte van andere houtsoorten. Het is hout van de hoogste duurzaamheidsklasse en gaat met gemak 25 jaar mee bij het juiste onderhoud.

Het enige nadeel van teakhout is dat het relatief schaars is en daardoor een relatief dure houtsoort. Gerecycled teak is daarom een betaalbaar en tegelijkertijd ook duurzamer alternatief. Gerecycled teak geeft namelijk eerder gebruikte materialen van goede kwaliteit een tweede leven. Er hoeven dus geen nieuwe bomen voor gekapt te worden.

Zachthouten tuinmeubelen

Ondanks dat hardhout langer meegaat, worden bepaalde soorten zachthout ook nog regelmatig gebruikt voor het maken van tuinmeubelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grenen, vuren, douglas en steigerhout. Deze houtsoorten zijn over het algemeen namelijk een stuk goedkoper dan hardhouten tuinmeubelen.

Grenen en vuren zijn van zichzelf alleen niet bestand tegen vocht. Ze moeten daarom altijd worden geïmpregneerd voordat ze buiten worden neergezet. Doe je dit niet, dan kan het hout al snel gaan rotten en gaat je nieuwe tuinset niet erg lang mee. Douglashout is van wat betere kwaliteit dan grenen en vuren, doordat deze houtsoort harshoudend is. Dit hout hoeft dan ook niet van tevoren geïmpregneerd te worden. Daarbij is het wel ook net weer wat duurder dan grenen of vuren.

Een andere soort zachthout die steeds vaker wordt gebruikt voor tuinmeubels is steigerhout. Dit is vurenhout dat eerder is gebruikt in bouwsteigers. In dit eerdere leven is het hout op een natuurlijke manier geïmpregneerd door de verschillende vloeistoffen die eroverheen zijn gemorst. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen zon en regen.

Wel hebben alle zachthouten soorten een lagere duurzaamheidsklasse (3-5) dan hardhoutsoorten. Het hout vertoont daarom sneller schuren, trekt eerder krom en is ook sneller aan vervanging toe. In de beste omstandigheden gaat een tuinset van vuren, grenen of steigerhout dan ook maximaal 15 jaar mee.

Meer weten ?

In deze blog hebben wij alle pros en cons van de meest bekende houtsoorten voor jou op een rijtje gezet, zodat jij zelf kunt bepalen wat het beste hout is voor jouw tuinmeubelen. Ons advies is om te kiezen voor (gerecycled) teak als je portemonnee het toelaat. Van teakhouten tuinmeubelen kun je namelijk het langst genieten zonder al te veel onderhoud te hoeven plegen.

Heb je naar aanleiding van deze blog naar vragen of opmerkingen? Neem dan gerust even contact met ons op, dan helpen we je graag!

 

Bekijk onze teak tuinmeubelen

Bezoek onze showroom

  • Uniek design
  • Persoonlijk contact
  • Duurzame producten
  • Eerlijke prijzen

Nieuws

We zijn op reis

Van 18 okt t/m 2 nov zijn wij op reis om allerlei moois in te kopen voor de showroom. In het voorjaar zullen we onze nieuwe collectie weer met veel plezier aan u presenteren. Vast een afspraak maken? Van harte welkom!

Maak een afspraak

Open Whatsapp
Stuur ons een Whatsapp
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je ergens mee helpen?